Titel: Ladugårdspigan berättar vidare: Nog går det laga sånt………………

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Ladugårdspigan berättar vidare: Nog går det laga sånt - kasta ut för "tiråkt", - men man får vara kvick i vänningarna och förtänksam, eljest kan det hända, att man blir olycklig på fläcken. - Det var en tio års pojke, som råkat komma i vägen för, de underjordiske. Han fick en stor, röd fläck på ena axeln, och det var en värk och plåga utan like. Det där pågick länge. Till sist tyckte jag synd om honom och tänkte, att jag fick lov försöka göra det lilla, jag kunde, fast det var då nästan så, att jag tycktes göra orätt, för jag hade gått till nattvarden om dagen. Nå, jag gick dit och ställde ihop ett litet pyte. - Det skall vara nio olika slag: naglar, hår, koppar, messing o.s.v. - Sist skall man ta ett par hårstrån mitt uppe i huvudet på den, som är felandes och lägga in alltsammans i ett papper. - Jaha, jag gick bort med det där paketet till ett ställe, där tre vägar möttes - det skall så och inte i en korsväg. Där lämnade jag det och sade: "Här får ni ert. Låt nu den, som ni tagit hälsan från, få igen sitt". - Man ska säga så, och så kan man lägga till, att med Guds hjälp tror man, att det ska bli bra, för det är han, som hjälper - förstås. Den här gången jag nu talar om, var den värsta, jag försökt. Då jag gick därifrån, hördes det alldeles som hade en häst kommit klompandes efter mig. Jag väntade vart ögonblick, att han skulle trampa ned mig, men jag tordes inte se mig om, för det är farligt. Emellertid blev pojken bra. Han somnade genast, som han inte gjort på länge.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.